Archief 2011: Voedselbank Alphen aan den Rijn
Voedselbank Alphen aan den Rijn
November
Afgelopen donderdag heb ik samen met mijn fractiegenoot (en zoon) Jan de Groot een bezoek gebracht aan de Voedselbank. Het was een mistroostige dag en dat paste goed bij mijn gevoel toen ik binnenkwam bij de Voedselbank. Het was er vol met mensen die zaten te wachten totdat ze hun pakket zouden krijgen. In de wachtruimte kon een kopje koffie of thee gedronken worden en iedereen wachtte rustig op zijn/haar beurt.
We troffen een doorsnee van de bevolking aan: oud, jong, autochtoon, allochtoon, man, vrouw. Mensen zoals u en ik die we gewoon overal kunnen tegenkomen.
Door (financiële) pech zoals werkloosheid of echtscheiding, ziekte, verslaving genoodzaakt een beroep op deze voorziening te doen.
Als de mensen aan de beurt waren, gingen ze naar de ruimte waar de pakketten uitgedeeld werden. Alles ging heel rustig en georganiseerd. Hulde aan de vrijwilligers die zich met de uitdeling bezig hielden.
Tja, en verder? Ik schrok van de inhoud van de pakketten. Dat is geen kritiek richting Voedselbank want zij moeten het doen met de producten die ze krijgen. Die inhoud moet echt beter worden. Broodjes die jezelf moet afbakken, zorgen voor extra energiekosten en de verse producten zijn schaars. Er moet gewoon structuur in het eten zijn: groenten (uit blik of pot), rijst, pasta, zo mogelijk vlees en fruit, zuivelproducten. broodbeleg en wat extra dingen als koekjes en snoepjes voor de kinderen. Want vergis je niet, er zijn behoorlijk wat kinderen van wie de ouders eten halen bij de Voedselbank.
Ik ben verder geschrokken van de omstandigheden waaronder de mensen van de Voedselbank hun vrijwilligerswerk moeten doen. Ze zitten in Castor en Pollux; daar is een wachtruimte waar de mensen moeten wachten totdat ze aan de beurt zijn. Het uitdelen is tussen 13.00 en 14.00 uur. De wachtruimte wordt op 14.00 uur gebruikt voor andere activiteiten, dus de mensen die er dan nog wachten, moeten naar de hal.
De intake gebeurt in de ruimte waar het voedsel uitgedeeld wordt. Geen enkele vorm van privacy, hoewel de vrijwilligers proberen met een soort schoolbord nog wat privacy te waarborgen. Want vergis u niet, je krijgt niet zomaar voedsel. Er moeten uitgebreide lijsten ingevuld worden, uitgaven worden gecontroleerd en huisbezoek vindt plaats. En dit allemaal door vrijwilligers. Er is in het gebouw wel een kantoortje dat best gebruikt kan worden voor de intake maar daarvoor wordt geen toestemming verleend.
En wat nu? Ik heb inmiddels een gesprek met de wethouder gehad en ik heb beloofd te proberen de financiën boven tafel te krijgen want dat zou zeer ondoorzichtig zijn en een van de redenen waarom de samenwerking tussen de gemeente en de Voedselbank moeizaam verloopt. Inmiddels heb ik de nodige overzichten gekregen en ga ik met de financiële man van de Voedselbank “bonnen” controleren. Ik hoop dat er vertrouwen in de Voedselbank gaat ontstaan en dat we in Alphen met zijn allen gaan helpen de Voedselbank tot een succes te maken. De uitvoering als het gaat om het uitdelen van het voedsel verloopt op rolletjes; de organisatie zal meer transparant moeten worden als het om de financiën gaat maar daar wordt aan gewerkt.
En dan hoop ik oprecht dat iedereen ervoor gaat! Want er moet een hoop gebeuren.
De auto is kapot en daar moet op korte termijn geld voor komen, er moet iets aan de ruimte gedaan worden zodat er op een behoorlijke manier een intake gehouden kan worden, dus een klein kantoortje waar ook de administratie opgeslagen kan worden. En natuurlijk moet er meer voedsel en financiële middelen komen, waarbij ik het initiatief van de Goudse Voedselbank geweldig vind. Iedereen kan bij bepaalde winkelketens de statiegeldbonnen inleveren; die bonnen worden dan gebruikt voor de Voedselbank. Simpel en het levert echt wat op. In Barneveld heb ik al eerder een dergelijk initiatief gezien.
Daarnaast moet er gewerkt worden aan de achterliggende problematiek. Want de problemen gaan natuurlijk vaak veel verder.
Aan een begroting en een subsidieaanvraag voor de Voedselbank wordt gewerkt.
Het wordt tijd om de Voedselbank nu op de kaart te zetten en ik wil daar meer dan ooit mijn steentje aan bijdragen want ik heb donderdag een andere kant van Alphen gezien die mij door merg en been ging.
Overigens, de vrijwilligers van de Voedselbank hebben zelfs op 5 december een Sinterklaasfeest georganiseerd voor de klanten van de Voedselbank.
Dus bedrijven en burgers, hebt u wat over, denk aan de Voedselbank. Met zoveel supermarkten in Alphen aan den Rijn moet dat toch geen probleem zijn.
En dan nog iets, de ongeveer 20 vrijwilligers van de Voedselbank zetten zich voor meer dan 100% in; vroeger werd eenmaal per jaar een bescheiden etentje aangeboden. Welke Alphense horecaondernemer pakt de handschoen op?
Op deze website zal ik u verder op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom de Voedselbank. Ik hoop dat op een positieve insteek van alle betrokkenen want één ding is zeker: er zijn echt een paar honderd Alphenaren (inclusief gezinnen) die de Voedselbank dringend nodig hebben.
Ank de Groot (mede namens Jan de Groot)
Misschien ook interessant voor u?
Onderwerp: Artikel 40 vragen inzake ontheffing bestemmingsplan met betrekking tot het pand Magerhorst 9, Alphen aan den Rijn (arbeidsmigranten)
Gemeente Alphen aan den Rijn t.a.v. College van Burgemeester en Wethouders Alphen aan den Rijn, 11 augustus 2022 Onderwerp: Artikel 40 vragen inzake ontheffing bestemmingsplan met betrekking tot het pand…
Lees verderHollandse Zaken – Van het gas af
We moeten met z’n allen van het gas af en snel. Maar hoe doe je dat? En wie moet dat betalen? Bekijk deze aflevering van Hollandse Zaken – Van het…
Lees verderArchief 2011: Aftreden wethouders en toekomst Thorbeckeplein
Maart De toekomst van het Thorbeckeplein en het ronduit onbeschofte gedrag van de machtigste man van Alphen Enige tijd geleden werd ik door Eveline Verhoeve uitgenodigd om mijn visie te…
Lees verder