Dat vindt Rijngouwelokaal: Zwammerdam het mooiste dorp aan de Oude Rijn….

Zwammerdam het mooiste dorp aan de Oude Rijn….

Zeker, hartje Groene Hart en hartje Randstad.

Maar toch zijn er een paar onderwerpen die aandacht behoeven. Aandacht waar RGL zich graag voor u op inzet!

Er is bijna geen middenstand meer in Zwammerdam, waardoor de leefbaarheid onder druk komt te staan. Voor boodschappen ben je al snel aangewezen op Bodegraven en Alphen. En één keer in de week een rijdende winkel of de bezorgdienst van AH is onvoldoende. Daarnaast vergrijst het dorp in hoog tempo.

Een uitgekiend woningbeleid met daar aangekoppeld werkgelegenheid voor kleine bedrijven maakt het wonen in ons dorp aantrekkelijker. Misschien kan er dan weer een kleine supermarkt terug komen, gerund door vrijwilligers en pupillen van de Ipse de Bruggen.

Uit de zorgenquête blijkt ook dat er behoefte is aan oplossingen die de vereenzaming tegen gaan. Er is behoefte aan vervoer op maat, naar ziekenhuizen en voor de boodschappen. Behoefte aan klein tuin onderhoud en aan een klussendienst. Onderwerpen waar ik mede namens RGL nauw betrokken ben. Onderwerpen ook die de cohesie in een dorp aanzienlijk kunnen versterken. Het is immers fijn wonen in Zwammerdam en dat moet ook zo blijven.

Helaas zorgt de keuze van een MFA aan de Spoorlaan voor een schisma in ons dorp. Veel mensen vinden de locatiekeuze aan de Spoorlaan een historische misser! RGL is het daar volledig mee eens.

Een MFA hoort in het centrum van een dorp thuis, laagdrempelig en open voor iedereen. De huidige locatie van het dorpshuis Zwanenburcht is de beste plek volgens veel inwoners en RGL. Zeker als je ziet dat de  vergrijzing toe neemt dan is een dorpshuis de woonkamer voor veel alleenstaanden. En voor het terrein aan de Spoorlaan kan de keuze vallen op starterswoningen of kleinschalige zorgwoningen, onder auspiciën van Ipse de Bruggen.

 Bram Strookman, commissielid en kandidaat raadslid Rijngouwelokaal

2 antwoorden
  1. Marc Samsom zegt:

    Even de feiten. Zwammerdam heeft relatief minder 65+-ers (15%) dan de gemeente Alphen aan den Rijn (18%). De trend is wel dat het percentage toeneemt, maar dat is in Zwammerdam niet anders dan in de rest van de gemeente. De reden voor het lagere percentage 65+ers is misschien eenvoudig te verklaren. Er zijn weinig woningen in Zwammerdam die leeftijdsbestendig zijn, zowel in de koop als in de huursector. Voor de laatste categorie ligt er nu een mooie kans bij Ipse de Bruggen. Wij willen als belangenvereniging zwammerdam de komende jaren hard aan verbetering van het woningaanbod in zwammerdam gaan werken, en we rekenen daarin op de steun van RGL.

  2. Jan zegt:

    Als alle Dammenaren op ons stemmen, dan gaan wij zeker voorstellen indienen om jouw wensen te realiseren.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *