Onderzoek warmtenet voor Zeeheldenbuurt
Vragen op grond van het reglement van orde samenwerking en onderzoek warmtenet voor Zeeheldenbuurt
Alphen aan den Rijn, 25 september 2024
College van Burgemeester en Wethouders
Geacht College,
De gemeente Alphen aan den Rijn, Firan en Woonforte onderzoeken of het mogelijk is om een warmtenet aan te leggen in de Zeeheldenbuurt. Op 16 september is de intentieovereenkomst getekend.
De samenwerkende organisaties willen de komende periode een aantal belangrijke vragen beantwoord hebben en onderzoeken doen voordat zij definitief besluiten met elkaar verder te gaan. Dan wordt duidelijk of een warmtenet wel of niet aangelegd kan worden. Als het warmtenet er komt, is er geen gas meer nodig om huizen en gebouwen te verwarmen.
Wij hebben de volgende vragen.
1. Op 7 maart 2023 is de gemeenteraad geïnformeerd dat er op dat moment geen haalbare aardgasvrije oplossing voor het projectgebied in de Planetenbuurt is. Er zou sprake zijn van een onrendabele top, geen wijkgerichte subsidie, kosten van exploitatie vallen veel hoger uit o.a. door hogere energie- en materiaalprijzen en hogere financieringslasten. Daarnaast zijn de kosten om de (particuliere) laagbouwwoningen geschikt te maken op een warmtenet hoger dan verwacht.
Wat is de reden om nu weer een onderzoek naar een dergelijk project te starten, maar nu in de Zeeheldenbuurt?
2. Zijn de omstandigheden na 7 maart 2023 zodanig veranderd dat het nu wel een haalbare oplossing is? Zo ja, kunt u dat uitleggen? Zo nee, waarom begint u eraan?
3. Kunt u aangeven om welk gebied het precies gaat, dus in welke straten moet dat warmtenet aangelegd worden?
4. Vattenfall, in diverse gemeenten (Amsterdam, Leiden) betrokken bij plannen voor een warmtenet, heeft in juli 2024 bekend gemaakt te stoppen met de uitbreiding van warmtenetten, omdat de kosten afgelopen jaren hard zijn gestegen, waardoor het onmogelijk is om klanten betaalbare tarieven te bieden. Ook Eneco heeft in april 2024 afgezien van een geplande uitbreiding in Utrecht. Verder is het zo dat huurders, die op een warmtenet waren aangesloten, tegen alle beloften in, te maken kregen met energierekeningen die tot wel honderden euro’s per jaar hoger uitvielen. Gemiddeld zijn huishoudens op het warmtenet dit jaar gemiddeld € 535,00 (43%) meer kwijt dan mensen die nu een gascontract afsluiten
Bent u van deze ontwikkelingen op de hoogte en hoe kijkt u daartegen aan?
5. In de Zeeheldenbuurt is sprake van oudere woningen, die slecht geïsoleerd zijn en ook in bepaalde gevallen te maken hebben met achterstallig onderhoud. Isolatie is bij een warmtenet erg belangrijk en als dat niet op orde is, moet dat eerst aangepakt worden. Zou het niet beter zijn dat de aandacht eerst gaat naar het verbeteren van deze woningen, dan naar een warmtenet.
6. Wat gebeurt er met de woningen die in particulier bezit zijn? Niet alle woningen in de Zeeheldenbuurt zijn namelijk eigendom van Woonforte?
7. Bent u zich ervan bewust dat het tekenen van deze intentieovereenkomst in de wijk al veel onrust heeft opgeroepen. Mensen maken zich zorgen over een eventueel hogere energierekening, van het gas af betekent elektrisch koken, dus ook andere keukenapparatuur, pannen etc. Er zijn gemeenten die hiervoor subsidies verstrekken, maar daar hangt dus wel een prijskaartje aan. Verder hebben veel huizen geen zonnepanelen, dus de elektriciteitsrekening zal oplopen.
8. Is het juist dat huurders bij een warmtenet niet meer hun eigen leverancier kunnen kiezen omdat er per net maar sprake kan zijn van één aanbieder?
9. Kunnen mensen gedwongen worden deel te nemen aan het warmtenet als zij huurder van Woonforte zijn? En wat als zij eigenaar van een woning zijn?
10. Wij begrijpen dat dat de gemeente wil dat het gasverbruik verminderd gaat worden. Echter, bent u het met ons eens dat het in veel bestaande wijken erg moeilijk en duur gaat worden, en dat we onze aandacht beter kunnen verleggen naar de nieuwbouw. Nu ook de warmtepomp door het huidige kabinet vanaf 2026 niet verplicht wordt gesteld, zullen veel inwoners van Alphen, met name in de oudere wijken, weer kiezen voor een nieuwe CV-ketel.
11. Bent u ervan op de hoogte dat Woonforte niet zomaar de woningen kan aansluiten op het warmtenet en dat 70% van de huurders akkoord moet gaan met de overgang als de servicekosten wijzigen indien er geen sprake is van renovatie? En als er wel sprake is van renovatie, er een schriftelijk voorstel moet komen waarbij ook 70% van de huurders akkoord moet gaan.
12. Bent u het met ons eens dat het al met al dus een lange moeizame weg gaat worden en dat we net als bij de Planetenbuurt moeten constateren dat het niet haalbaar is en een onderzoek in feite tijdverspilling is, mede op basis van landelijke ontwikkelingen?
13. Bent u het met ons eens dat we ons beter kunnen beperken tot het aardgasvrij maken van nieuwbouwwijken en de oudere wijken binnen onze gemeente voorlopig laten rusten en verdere ontwikkelingen voorlopig worden afgewacht?
Met vriendelijke groet,
Ank de Groot-Slagter, fractievoorzitter RijnGouweLokaal
Misschien ook interessant voor u?
Samenvatting informatie over de W20 voor de Statenleden van de Commissie Bereikbaarheid en Energie
Inleiding Beste leden van de Staten commissie bereikbaarheid en Energie, Tijdens de vergadering van de Staten Commissie Bereikbaarheid en Energie bleek dat de verschillende varianten van de W-20 niet duidelijk…
Lees verderOuderendebat 21 februari 2022
Lijsttrekker Ank de Groot-Slagter. Helaas is insluiten van deze video uitgeschakeld door de eigenaar. Gebruik aub de volgende link om de video op Youtube te bekijken: https://youtu.be/m6Veg2UAMso
Lees verderReactie RijnGouweLokaal naar aanleiding van vragen Stichting De Alphense Hondenbezitter.
Dierenwelzijn; Vaak zie je het kopje dierenwelzijn ergens terugkomen op een bladzijde ver achter in een verkiezingsprogramma. De onderwerpen klimaat, onderwijs, ouderenzorg en woningbouw zijn trending topic. Wij als Stichting…
Lees verder