IceSave: Weet u het nog?

Geachte fractievoorzitters en raadsleden,

Vandaag hebben wij van diverse lokale media (Leidsch Dagblad, AD en Omroep West) de vraag gekregen of wij geld hebben uitstaan bij Icesave. Bij deze informeer ik u over het antwoord dat wij op deze vraag geven. Ik sluit namelijk niet uit dat de media u voor een reactie gaan benaderen.

Net als andere gemeenten en provincies in Nederland heeft ook de gemeente Alphen aan den Rijn te maken met de gevolgen van de wereldwijde kredietcrisis. Er staat een deposito uit bij de IJslandse Landsbanki in Amsterdam van 3 miljoen euro. Dit bedrag is uitgezet op basis van het treasury statuut van de gemeente. De Landsbanki kwam als beste naar voren bij een vergelijkend offerte-onderzoek, had een A-rating en staat onder toezicht van De Nederlandse Bank. Het uitgezette bedrag zou vrijdag 10 oktober jl. vrijvallen, maar is tot vanochtend nog niet op onze rekening bijgeschreven. Dit is overigens het enige bedrag dat de gemeente op deposito heeft uitstaan. De fractievoorzitters zijn vorige week hierover geïnformeerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties inventariseert op dit moment hoeveel gemeenten en provincies gedupeerd zijn vanwege de kredietcrisis. De gemeente heeft het bedrag aangemeld bij dit ministerie en volgt de ontwikkelingen op de voet. Volgens wethouder Paul Schings (Financiën) is er geen reden tot paniek. ‘Wij doen er alles aan om het geld alsnog terug te krijgen. Het gaat om middelen, die op korte termijn niet nodig waren. Het heeft voor de lopende begroting geen gevolgen. Op dit moment kost het ons alleen rente. Bovendien zijn wij een financieel gezonde gemeente. Wij hopen dat de rijksoverheid de uitstaande bedragen van gemeenten en provincies garandeert als de komende weken geen terugbetaling volgt.’

Met vriendelijke groet,

Paul Schings,

wethouder PVDA

Waar blijft nu dat geld van de belastingbetaler nu Paul Schings PVDA?

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *