Hoe zit het politiek gezien met de trapliften in Alphen?

De gemeente Alphen aan den Rijn haalt zelfs de landelijke pers als het om trapliften gaat, althans het weigeren daarvan. Er wordt nu schande van gesproken maar een overgrote meerderheid van de Alphense gemeenteraad heeft voor dit beleid gekozen. In de raadsvergadering van 30 oktober 2014 is dit onderwerp zeer uitgebreid behandeld.

Namens RijnGouweLokaal heb ik een amendement op de verordening ingediend dat ertoe moest leiden artikel 12, lid 3 uit de verordening te schrappen. In dit artikel staat namelijk opgenomen dat hulpmiddelen en woningaanpassingen niet worden verstrekt indien deze niet langdurig noodzakelijk zijn. De overwegingen daarbij waren onder meer dat inwoners niet weten of voorzieningen langdurig noodzakelijk zijn en dat inwoners voorzieningen wellicht niet krijgen omdat zij de voorzieningen niet langdurig meer nodig hebben of omdat zij misschien ernstig ziek zijn. Daarbij heb ik verder aangegeven dat het college van maatwerk wenst uit te gaan, dus dat artikel 12, lid 3 overbodig is en alleen maar voor verwarring zorgt want wat is langdurig.

Overigens, dit lid 3 van artikel 12 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn er zelf ingezet, want dit onderdeel staat niet in de modelverordening van de VNG.

Mijn amendement heeft het niet gehaald. PvdA, SP, GroenLinks en de VVD hebben dit amendement gesteund. CDA, Nieuw Elan, D66, CU en SGP hebben tegengestemd. Het amendement is verworpen met 16 stemmen voor en 20 tegen.

Bij de stemming over de totale verordening hebben alleen SP, GroenLinks en RijnGouweLokaal tegen gestemd.

Natuurlijk is de tekst van de brief die de zorgvragers krijgen, helemaal fout, maar ook als de tekst vriendelijker wordt, verandert er niets aan de inhoud en het beleid. Landelijk en plaatselijk is hiervoor door een overgrote meerderheid gekozen. Dus iedereen die verontwaardigd is over de huidige gang van zaken, de grootste partijen met de meeste stemmers hebben voor dit beleid gestemd. En er zullen nog veel meer problemen komen in de toekomst, niet alleen over trapliften, maar ook over thuiszorg, jeugdzorg en ga zo maar door. Ons meldpunt ontvangt veel klachten van mensen die vastlopen als het om dit nieuwe beleid gaat. De landelijke overheid bezuinigt en de Alphense overheid doet er op een aantal gebieden nog eens een extra bezuiniging bij. Het is zeker “nieuw en anders” maar ik denk dat veel zorgvragers liever kiezen voor “oud en vertrouwd”.

Ank de Groot-Slagter, fractievoorzitter RijnGouweLokaal

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *