En toen waren er nog maar drie!

 Het kan toch niet waar zijn! Dat was mijn eerste reactie op de brief van wethouder Paul Schings. Ook hij gooit de handdoek in de ring en treedt met onmiddellijke ingang af.

Ik begrijp daar helemaal niets van. Volgende week zouden wij in debat gaan over het BING-rapport maar beide wethouders zijn inmiddels opgestapt en onze burgemeester zit voorlopig thuis omdat de wethouders geen vertrouwen meer in hem hadden.

Ik vind de gang van zaken in onze gemeente langzamerhand één groot theaterstuk.

Het is te gek voor woorden dat wethouders weggaan zonder verantwoordelijkheid af te leggen op de plek waar het hoort: in een openbare gemeenteraadsvergadering. Dat geldt voor zowel Hans Groen in ’t Wout als Paul Schings. Ik vind het buitengewoon laf dat zij niet de moed hebben om het debat in het openbaar met ons aan te gaan. Ze ontnemen de raad een debat maar ze ontnemen ook zichzelf de mogelijkheid verantwoording af te leggen.

Overigens, Paul Schings heeft het geld teruggestort en daarmee kwam hij wat mij betreft al een heel stuk in de goede richting. Des te meer betreur ik het dat we niet met hem in debat kunnen. Dat zelfde geldt overigens voor Hans Groen in ’t Wout. Na dertien jaar ga je zo niet weg maar verdedig je jezelf in ieder geval. Daarna  kun je altijd nog een besluit nemen!

En kom niet aan met verhaaltjes over beschadiging van personen, vrouw of dochter of wie dan ook. Wees een vent en loop niet weg voor je verantwoordelijkheid. En ik weet uit ervaring waarover ik het heb! Afgelopen raadsvergadering hoorde ik de fractievoorzitters van CDA en PvdA hun wethouders nog volop verdedigen.  En nu, wat doen ze nu tijdens de komende raadsvergadering als we het BING-rapport gaan behandelen. Nemen zij de verantwoordelijkheid over van hun wethouders?  En wat doet de fractievoorzitter van de VVD? Hij is toch de architect van dit college en dus ook indirect verantwoordelijk voor deze puinhoop. Hij weet ons als oppositiepartijen steeds te vertellen wat hij wel en niet acceptabel vindt. En als het hem niet aanstaat, zorgt hij er wel voor dat de vergadering geschorst wordt. Trekt hij ook zijn consequenties uit deze puinhoop?

Beschamend was ook het verhaal van de wethouders in de gemeenteraadsvergadering van donderdag jl. De heren hadden een soort schoolmeester gemist. Geen enkele zelfreflectie maar alle schuld neerleggen bij de burgemeester. Er zouden al twee jaar problemen zijn geweest. Nooit iets over gehoord maar op de dag dat het BING-rapport werd behandeld, is het vertrouwen opgezegd. Dat noem ik echt toevallig maar niet heus. Wie gelooft er in dit soort sprookjes.. De collegeleden gaven zichzelf donderdagavond een brevet van onvermogen. Op indringende vragen werd onvoldoende of zelfs helemaal niet geantwoord. En dan de fractievoorzitters van de collegepartijen. Ik kreeg bijna tranen in mijn ogen van al die mooie verhalen. Maar ook dat heb ik de afgelopen 8 jaar te vaak gehoord. Ik ben er klaar mee! Iedere vorm van kritiek op welke wethouder of welk beleid ook was en is al jaren uit den boze. Denk maar aan het accommodatiebeleid. Wethouder van Wersch is jarenlang de handen boven het hoofd gehouden terwijl hij fout op fout stapelde. Denk aan de Lage Zijde, waarbij op geen enkele  manier naar de inbreng van de oppositie werd geluisterd. Kijk naar de plannen rond Nieuwe Sloot en de Stationsomgeving en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En dan nu al die mooie woorden over samenwerking en goede verhoudingen???? Ik denk dan nog maar eens even aan de discussie rond de nieuwe raadsgriffier. Het ronduit onbeschofte en intimiderende gedrag tijdens het besloten fractievoorzittersoverleg van Ruud Gebel, René Vrugt en ook Inge Prins ben ik niet vergeten en kan ik ook niet vergeten. Zo ga je niet met mensen om!

Er moet nu snel iets veranderen in Alphen. Er moet bestuurd worden. Grote problemen aan de Lage Zijde, landelijke bezuinigingen, een fusie en ga zo maar door. We gaan van de ene crisis naar de andere crisis en er gebeurt helemaal niets!

En wat ga ikzelf doen aan deze crisis? U kunt op mij rekenen! Ik zal ook de komende jaren werken aan een nieuw integer gemeentebestuur dat zijn verantwoordelijkheid kent, onder leiding van een goede burgemeester. Ik zal mij net zoals de afgelopen jaren bezig houden met de inhoud en de belangen van de Alphense bevolking zo goed mogelijk behartigen. En gelukkig, het gaat goed komen. Want als iedereen naar mijn fractie en mij had geluisterd, hadden we in ieder geval geen problemen aan de Lage Zijde gehad, waren de bewoners van de Nieuwe Sloot tevreden geweest, had het accommodatiebeleid niet zo lang hoeven te duren en veel minder ambtenarentijd en dure externe bureaus gekost, had Max allang zekerheid gehad, had de verkeerssituatie op het Rijnplein eindelijk veilig geweest, had het Ice-event voldoende financiële steun gekregen en misschien wel als allerbelangrijkste, dan hadden de bewoners en bedrijven veel meer inspraak en invloed gehad!

En bewoners van Alphen aan den Rijn, denkt u dus nog eens goed na als u de volgende keer weer gaat stemmen voor de gemeenteraad en neem uw verantwoordelijkheid! Kijk naar lokale zaken en lokale mensen en laat u vooral niet leiden door de landelijke politiek. Vergeet in 2013 niet wie de oorzaak van deze puinhoop is geweest.

Overigens, nog even dit, tijdens het schrijven van dit weblog heeft Ajax gewonnen van Feyenoord en daar ben ik natuurlijk erg blij mee.  Dat zal maandag weer discussie geven in mijn fractie want naast politiek zijn wij ook gek op voetbal en we hebben supporters van Ajax, Feyenoord en PSV in onze fractie en we kunnen elkaar lekker op de kast jagen!

Tot mijn volgende weblog maar weer!

Ank

4 antwoorden
 1. Machiel van der Schoot zegt:

  Beste Ank,

  je stuk valt me niet tegen, maar het eind en dat altijd maar afzeiken van 010 door 020 (de plaats waar alle ellende vandaan komt), doet alles weer te niet.

  Machiel van der Schoot (liefhebber van eerlijk voetbal)

 2. Jan zegt:

  Machiel,

  Eerlijk voetbal? Wat betekent dat naar jouw mening? Dat 010 weer eens een keertje moet winnen van 020?;)

 3. Wim van Tricht zegt:

  Hallo Ank, even een reactie, 020 is momenteel inderdaad beter dan 010 maar er komen ook weer tijden dat het andersom is. Wat er in de gemeenteraad gebeurt is inderdaad iets waar ik al inwoner van Alphen niet trots op kan zijn, maar ook dit zal hoop ik ooit weer goed komen.

 4. F. Quarles van Ufford zegt:

  Ank,
  Met belangstelling las ik je beschouwing over de dorpssoap Ik proef vooral veel politieke teleurstelling. Ik volg de lokale pollitiek het clubblad van de gemeente (WW). Dit clubblad schrijft alleen op wat de adverteerde wil. Ook volg ik het via de plaatselijke brulkikker (Alphens Nieusblad) Volgens mij heeft de soap niets te maken met de integriteit van de familie van Groen in ’t Woud. Ik heb de indruk dat een niet-gekozen burgemeester puin aan het ruimen is. Uiteraard gebeurt dit niet publiekelijk. Wat mij verbaast is dat deze eenling dit doet zonder (vertrouwelijk) overleg met alle fractieleiders. Waarom is zijn analyse niet openbaar?
  Ik ben het spoor bijster. Er spelen teveel zaken tegelijk.
  1. De besturing van de renovatie Stadshart en Lage Zijde.
  2. Een incompente burgemeester
  3. Een opgedrongen gemeentelijke herindeling. De analyse van het waarom dit moet ontbreekt. Het betrokken rapport zegt over dit politieke waarom niets. Met wie is waarover vooroverleg door de provincie gevoerd?
  4. Het Bing rapport. Wie appelen vaart wie appelen eet. Proletarisch winkelen noemden we dit vroeger.
  5. De nieuwe glasvezel kabel. Gaat de gemeente op rijkskosten nu weer voor ondernemer spelen? Twee bevriende providers gaan hier van genieten. Wat is de achterliggende visie? Van wie?
  6. Een volstrekt onzuivere benoemingsprocedure van een nieuw griffier. Zeker een CU raadslid moet begrijpen dat dit niet kon. In het BING rapport staan de integriteitskriteria. Kent hij deze ?
  7. Waar blijft het wandelbos? 10 miljoen NLG is hier voor gereserveerd. Is dat er nog?

  Kortom, de ene na de andere dorpsoudste vertrekt vrijwillig. Krijgen zij allen nu wachtgeld op onze kosten en/of wordt hun loon gewoon doorbetaald? Waarom verliezen ze niet net als ieder ander bij vrijwillig vertrek het recht op een uitkering? Zet de inhoud van de wachtgeldregeling eens op de A1 web site.

  Waarom legt de heer Eenhoorn in het AN niet gewoon uit wat er aan de hand is? Het recente interview gaat niet verder dan ga maar weer rustig slapen de VVD past wel op Uw zaken.

  Succes

  Frits

  PS
  Je bent te vroeg uit het Presidium gestapt

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *