Een roerige week en niet alleen door de storm!

Rommelige drukke tijden in de gemeenteraad. Weer ging het over de Lage Zijde.

Het blijft verbijsterend dat het huidige college minder dan 14 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen probeert hun plannen er alsnog door te drukken. Wij doen niet mee aan die spelletjes. Dit college heeft drie keer de gelegenheid gehad de Lage Zijde aan te pakken maar hun megalomane ideeën, die iedere realiteitszin miste, bleken op geen enkele manier haalbaar. Na een besloten vergadering volgde een openbare stemming met amendementen en verklaringen die volgens mij niemand meer kon volgen.

Laat duidelijk zijn, RijnGouweLokaal wil graag een goede en grondige aanpak van de Lage Zijde. Wij kiezen al vanaf het begin voor een kleinschalige aanpak met een centrale plek voor het Nutsgebouw. Dat gebouw moet een maatschappelijke functie krijgen. Het liefst zien wij daarin de bibliotheek. Verder moet het Thorbeckegebouw gewoon blijven staan. Dat gebouw staat er nog niet zo lang en veel jongeren zouden daar dolgraag willen wonen. Aan de buitenkant doen we wat aan de gevel – ik heb daar ooit mooie plaatjes van gezien – en het gebouw kan weer heel lang mee.

Een haven roept tegenstrijdige reacties op. Als ik de verzekering heb dat er ook in de winterperiode iets leuks gebeurt, ben ik zeker bereid om erover na te denken. Ik roep al heel lang dat ik in het centrum een pannenkoekenrestaurant mis, dus die pannenkoekenboot in de haven vind ik een geweldige oplossing. En ik wil die pannenkoeken ook nog wel zelf bakken. Er zijn inmiddels genoeg Alphenaren die geweldige ideeën hebben, maar ik vertrouw dit college de uitwerking daarvan niet toe. De huidige coalitiepartijen hebben aan de basis gestaan van deze geweldige mislukking en zijn daarvoor verantwoordelijk. In deze verkiezingscampagne mag het alleen gaan om de toekomst en de fraaie beloften die weer gedaan worden. Ik kijk graag ook nog even terug, zeker als ik de troosteloze vlakte zie die Thorbeckeplein heet.

Welzijnsaccommodatiebeleid

Tijdens de raadsvergadering weer vragen over het welzijnsaccommodatiebeleid gesteld. De problemen in de Wielewaal zijn groot. De raad had een brandbrief ontvangen. Ook bij Kaju Putih loopt het nog steeds niet zoals het zou moeten. Die elektrische kachels die aangebracht zijn, vreten volgens mij stroom en als het koud wordt, stoken ze het daar niet warm. Daarnaast blijft het onduidelijk of er nu wel of geen definitieve huisvesting gaan komen. Wordt deze week vervolgd tijdens de commissievergadering. De Speaker lijkt toch naar Het Kasteel te kunnen en dat zou mooi zijn, maar hier geldt ook: eerst zien en dan geloven.

Algemene Plaatselijke Verordening

En toen brak er een orkaan los in de sportwereld. De  Algemene Plaatselijke Verordening wordt aangepast. Er mag op zaterdag eerst vanaf 17.00 uur alcohol in de kantine geschonken worden. Op zondag mag het vanaf 14.00 uur. De APV is niet in een commissie of raad behandeld maar in de zgn. klankbordgroep, de groep die allerlei zaken voor de fusie regelt. Niemand heeft waarschijnlijk die APV goed gelezen. De APV’s van de drie gemeenten moeten met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Volgens de regels van de KNVB mag er tot 1 uur na de wedstrijd alcohol geschonken worden. Dus als de wedstrijd om 16.15  uur is afgelopen, mag er tot 17.15 uur geschonken worden. In Alphen mag de tap straks om 17.00 uur open, dus er kan een kwartier gedronken worden. Dit is echt iets wat achter een bureau door een paar hele domme mensen is bedacht. De zaterdagclubs kunnen het nu verder wel vergeten wat dit gaat gigantisch veel geld kosten. Op zondag mag er uren gedronken worden, doordeweeks ook maar op zaterdag, de dag waarop de clubs het meest bezocht worden, niet. Veel clubs hebben inmiddels zo’n beetje op de laatste dag bezwaar gemaakt tegen de APV. Ik ga ervan uit dat de nieuwe raad dit meer dan domme voorstel onmiddellijk van tafel veegt. Clubs kennen hun verantwoordelijkheid als het gaat om alcoholgebruik en er wordt niet eerder alcohol geschonken dan nadat de jeugdwedstrijden zijn afgelopen. Maar deze betutteling is onacceptabel.

WMO

De verkiezingen vergen uiteraard veel tijd en je spreekt nog meer mensen dan normaal. Een bizar verhaal als het gaat om de WMO. Iemand woont gelijkvloers, alles is verder aangepast door de familie alleen de badkamer niet. Een douche in plaats van een bad zou uitkomst bieden voor deze inwoner maar dat lijkt niet lukken. Geadviseerd wordt om te verhuizen. Als de betreffende persoon een douche zou hebben, kan hij zich verder zelf helpen en hoeft hij niet meer door de thuiszorg gewassen te worden. Hij kan verder in zijn eigen huis blijven wonen in zijn eigen omgeving. Ik heb mij in het verleden door een motie ingezet voor een verhoging van de WMO-bedragen voor woningaanpassingen, dus ik ga dit zeker verder onderzoeken als ik alle informatie boven tafel heb. Het lijkt allemaal erg schrijnend!

Verkiezingsdebat

Verder gaan we morgen het debat met Sven Kockelmann voorbereiden. We hebben een lijstje met onderwerpen ontvangen. Heel oppervlakkig en tot mijn verbazing stond het onderwerp Lage Zijde er niet op. Het kan toch niet zo zijn dat het meest belangrijke onderwerp niet tijdens het lijsttrekkersdebat behandeld gaat worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *