De visie van RijnGouweLokaal: Woningnood in Alphen aan den Rijn

De visie van RijnGouweLokaal Woningnood in Alphen aan den Rijn

In koor beloven alle partijen in Alphen aan den Rijn u vooral één ding: huizen. Het tegengaan van woningnood staat terecht centraal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen en ook wij begrijpen heel erg goed dat er gebouwd moet worden. Wij geloven alleen niet in heel hard schreeuwen, wij leggen u graag onze visie uit.

Als het écht zo simpel was, hadden die huizen er al wel gestaan, toch?

Ze staan er trouwens ook wel, nieuwe huizen. Waag maar een poging met een ton of vier, wie weet… Het effect van wat wél is gebouwd? In ieder geval geen afname van het tekort aan woningen, integendeel! We bouwen voor inwoners van de grote steden uit de Randstad. Wij begrijpen erg goed dat die mensen de grote stad inruilen voor een fijn huis met een mooie tuin in onze prachtige gemeente, maar wat blijft er over voor huidige inwoners met minder financiële mogelijkheden? Hoogbouw? Appartementen? Onbetaalbaar huren in de vrije sector? Heel misschien een sociale huurwoning na een ruime tien jaar inschrijving? Waanzin!

Hoogbouw is voor ons ook niet de oplossing

Misschien is dit niet leuk om te lezen, maar welke eerdere hoogbouwplannen in Alphen en vergelijkbare gemeenten zijn uiteindelijk niet verloederd? Hoogbouwplannen worden steevast opgeleverd als relatief luxe appartementen.  Na een jaar of dertig moeten we vrijwel altijd glashard constateren dat daarvan weinig over is. De buit is binnen, het onderhoud niet meer zo belangrijk en vooral inwoners met een laag inkomen blijven. Dat hadden we heel erg graag anders gezien, maar wij verkopen geen sprookjes om stemmen binnen te halen.

Hoogbouw, zoals nu in het centrum, is het verschuiven en uitstellen van problemen. Minder vierkante meters om veel meer inwoners te huisvesten: op Markplaats stelt men dat als iets te mooi is om waar te zijn, het waarschijnlijk niet klopt. Want hoe zit dat met andere dingen? Essentiële zaken als parkeergelegenheid, scholen, winkels, speeltuinen, wegen, parken en minder populaire onderwerpen als luchtkwaliteit, afvalinzameling en veiligheid?

Fijn wonen is wat anders dan een dak boven je hoofd en een huissleutel in je zak

Gaan we in onze gemeente echt de allerlaatste stukjes groen volbouwen? Op langere termijn worden mensen ongelukkig of zelfs ziek van een leefomgeving met alleen beton en asfalt, een slechte luchtkwaliteit en veel lawaai. We begrijpen dat het een worst is die heel lekker ruikt, maar wij doen niet aan hypepolitiek. Woningnood bestaat namelijk uit veel meer dan een tekort aan woningen.

Inzetten op het langer laten thuis wonen van ouderen en bezuinigen op de thuiszorg? Sociale huurwoningen verkopen aan investeringsmaatschappijen of ander grootkapitaal? Bouwen voor mensen uit grotere steden in de Randstad? Allemaal spaken tussen de wielen van de woningmarkt. Ja, wij willen bouwen, want het moet. Maar: met verstand. Het doel? Genoeg woningen, voor iedereen. Met een ruime definitie van ‘fijne leefomgeving’. Wij willen niet dezelfde fouten maken die al zo vaak zijn gemaakt.

We moeten kijken naar de behoefte

Waarom overwegen we geen ‘tiny houses’ voor studenten en alleenstaanden? Is het ondenkbaar dat we over een jaar of twintig teveel huizen hebben? Wij gaan voor duurzaam. Groene gebieden opofferen moet soms, zo reëel zijn we. Maar dan wel om de échte problemen op te lossen en niet als magneet voor nog meer mensen uit de grote steden. We kunnen niet zonder ruimte. Voor stukken groen, slootjes, speeltuinen en parken. We moeten niet alleen maar bouwen, we moeten vooral veel slimmer bouwen, op een manier waarbij het karakter van onze gemeente intact blijft.

En wat beloven wij dan?

Ja, ook huizen… Maar vooral ook: visie. Wij willen bouwen voor mensen aan wie al jaren niet meer écht gedacht is: huidige inwoners van onze gemeente met minder financiële mogelijkheden. Onze gemeente is in de afgelopen jaren teveel bestuurd met winstoogmerk. Dat is te zien en heeft de woningnood eerder vergroot dan bestreden.

Wij willen ook bouwen, zo snel mogelijk. Maar wel met gezond verstand en zonder de andere maatregelen die wij nodig achten om de woningnood te bestrijden te vergeten! 

Misschien ook interessant voor u?

Ank-de-Groot-Slagter-RijnGouweLokaal-Ank-is-Ank-klaar

Betaalbare parkeertarieven voor mantelzorgers

30 november 2022

RAADSVERGADERING 24 november 2022   AMENDEMENT met betrekking tot agendapunt  7 “7.b.     De opbrengsten straatparkeren (tariefsverhoging) worden met € 343.000,00       structureel bijgeraamd te vervangen door: “7.b.     De…

Lees verder
Lijsttrekkersdebat gemeenteraadsverkiezingen 2018: Schoolzwemmen

Lijsttrekkersdebat gemeenteraadsverkiezingen 2018: Schoolzwemmen

20 maart 2018
Lees verder
RijnGouweLokaal Berichten Header

Archief 2009: November Motie Streekarchief

30 oktober 2009

November Motie Streek Archief Naar aanleiding van agendapunt van de raad Begrotingsbehandeling De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn in vergadering bijeen d.d. 29 oktober 2009Onderwerp: Streekarchief De…

Lees verder