De visie van RijnGouweLokaal: De energietransitie in Alphen aan den Rijn

De visie van RijnGouweLokaal De energietransitie in Alphen aan den Rijn

De klassieke centraleverwarmingsketel zoals we die nu kennen, zal uiteindelijk verdwijnen en bij voorkeur kookt u al elektrisch. Natuurlijk is dat een kwestie van jaren, maar minder ver weg dan het soms nog lijkt; in veel nieuwbouwhuizen wordt al geen gasaansluiting meer geïnstalleerd en onlangs deelde onze gemeente 5.000 waardebonnen uit.

De geluksvogels mochten 70 euro besteden aan bijvoorbeeld energiebesparende lampen of tochtstrips. Een goed initiatief, los van het feit dat we voorzichtige twijfels hebben over belastinggeld ‘teruggeven’ aan een willekeurige groep mensen. Niet alleen het feit dat steeds duurzamer leven alleen kan met forse investeringen die niet iedereen kan doen, maakt dit onderwerp urgent. Minstens net zo belangrijk: de gas- en energieprijzen waren nog nooit zó hoog als eind 2021 en voor veel mensen is de rekening verdubbeld of erger.

Maar naast de voordelen voor klimaat én portemonnee, kan het wat ons betreft ook geen kwaad helemaal onafhankelijk te worden van gas uit andere landen. Daarom vinden wij dat moet worden geïnvesteerd in middelen die dat mogelijk maken. Wat ons betreft is dat wel degelijk óók een overheidstaak. Niet iedereen kan zomaar een warmtepomp betalen en zo gek is dat niet, die kosten al gauw zo’n 10.000 euro. Daarnaast zijn zonnepanelen natuurlijk ook niet gratis. Vooral mensen in een financieel kwetsbaardere positie, moeten hierbij worden geholpen wat ons betreft.

Van die 350.000 euro aan waardebonnen had Woonforte van ons ook onderhoud mogen plegen aan sociale huurwoningen of zonnepanelen kunnen installeren op eigen vastgoed. Kunnen gelijk ook die windturbines weg… We zijn groot voorstander van zonnepanelen, maar graag wel neergelegd op daken. Genoeg ruimte daar en de grond onder zonnepaneelparken kunnen we goed gebruiken voor woningbouw en anders kijken of die grond nog iets op wil groeien.

De energietransitie moet dus logisch en eerlijk worden uitgevoerd

Eerlijk door wat voor dit doeleinde aan geld beschikbaar komt, wordt besteed aan de meest efficiënte middelen en waarbij we zorgvuldig rekening houden met mensen die hiervoor zelf simpelweg geen of minder geld hebben. En logisch, dus. Dat betekent géén biomassaverbranding! Dat we onze bomen toevallig niet meerekenen als ‘fossiele brandstof’, maakt ze kappen, verbranden en verkopen als ‘groene stroom’ nog steeds een heel slecht plan. We hebben het bewust maar niet langer dan nodig over die bomen vanuit Spanje hierheen laten komen…

Windturbines vinden we lelijk, maar veel belangrijker: ongezond voor mensen én dieren en daarmee wat ons betreft niet duurzaam genoeg om nog in te investeren. Instemmen met de bouw van een kolossaal datacenter? Zo één die alle duurzaam opgewekte stroom komt opslurpen tegen de sterk gereduceerde energietarieven voor bedrijven? Gelukkig nu niet aan de orde, maar daar zullen wij altijd fel tegen zijn. Want dat bedoelen we met logisch.

Teveel auto’s op een te kleine weg? Ongelukken. Dat is niet anders voor ons elektriciteitsnetwerk. Met de energietransitie kunnen we verwachten dat ons netwerk in de komende jaren veel meer te verduren krijgt. Als de stroom uitvalt, doet de kachel van de toekomst het niet meer. Dus daar moeten we dan klaar voor zijn.

Ja, ook wij gaan voor duurzaam en groen, maar wel op onze manier. Wij zullen alleen instemmen met methoden die écht werken en niet alleen op de cijfertjes op papier. Volkomen onafhankelijk, met gezond verstand en vooral: met een écht Groen Hart! 

Misschien ook interessant voor u?

Ank de Groot opnieuw lijsttrekker RijnGouweLokaal

Algemene Beschouwingen: Financiële zorgen gemeente Alphen aan den Rijn

1 november 2020

Door: Ank de Groot-Slagter De begroting is sluitend, maar welke inwoner zal zich er druk over maken. De horeca worstelt en denkt aan zijn eigen begroting die zeker niet sluitend…

Lees verder
RijnGouweLokaal Berichten Header

Archief 2012: Motie Nationaal monument Kamp Vught

25 november 2012

Motie De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn in vergadering bijeen op  25 oktober 2012 Overwegende: dat een groep vrijwilligers van het huidige Nationaal Monument Kamp Vught zich…

Lees verder
RijnGouweLokaal is tegen windturbines

RijnGouweLokaal is TEGEN windturbines

26 februari 2022

Antwoorden van de minister van klimaat en energie Rob Jetten op kamervragen: – Uitgaande van deze procedure met brede participatie, (internet)consultatie, toetsen, advies van de Commissie m.e.r., voorhang en advies van…

Lees verder