Dat vindt RijnGouweLokaal!

Ank de Groot-Slagter, fractievoorzitter RijnGouweLokaal

Gratis parkeren of toch niet?

 Dit was de week van het gratis parkeren, een opgestapte wethouder en de macht van de VOA achter de schermen.

 

Laat ik beginnen met het gratis parkeren. Natuurlijk wil RijnGouweLokaal gratis parkeren. Lees ons verkiezingsprogramma maar. Gratis parkeren voor al die inwoners in het centrum die op dit moment € 36,00 per jaar per vergunning betalen en nog eens € 36,00 per jaar voor een bezoekersvergunning. Waarom? Gewoon omdat je in het centrum woont. Heb je dan een parkeerplaats voor je deur? Nee dat niet, op bepaalde tijdstippen blijf je rondjes rijden op zoek naar een plekje in de buurt.

Dus die vorm van gratis parkeren juichen wij van harte toe.

Maar helaas ging het hier niet over. Er moet gratis geparkeerd gaan worden in het centrum om het stadshart een impuls te geven na jaren wanbeleid en hoogmoedswaanzin.

Maar ja, gratis is natuurlijk niet gratis. Het gaat de gemeente per jaar zeker

€ 2 miljoen per jaar kosten, ervan uitgaande dat de eerste twee uren gratis worden. En dat bedrag zal ergens vandaan moeten komen. Een kleine rekensom leert dat dit per inwoner dan ongeveer € 18,50 gaat kosten, waarbij alle kernen meebetalen. Een gezin met drie personen gaat dan per jaar € 55,00 meer betalen. Als je de kernen niet meerekent en alleen uitgaat van de oude gemeente Alphen aan den Rijn gaat dat per huishouden van drie personen ongeveer € 80,00 per jaar kosten. Hoezo gratis? Voor de inwoners van het centrum komt dit nog eens bovenop de bedragen die zij nu al betalen.

En wat gebeurt er als het parkeren gratis wordt? Lopen we dan niet het risico dat mensen die nu de fiets nemen voor het gemak de auto pakken met als gevolg nog meer extra parkeerdruk. Let wel: dit zijn dus geen nieuwe klanten die voor extra omzet zorgen. En waarom zouden Alphenaren meer gemeentelijke lasten moeten gaan betalen voor gebruikers die niet uit Alphen komen.

Zou gratis parkeren het centrum echt aantrekkelijker maken? In Nederland zijn diverse onderzoeken geweest naar gratis parkeren. Men verschilt van mening maar over het algemeen is men het erover eens dat alleen gratis parkeren een centrum niet aantrekkelijker aanmaakt. Winkelaanbod, activiteiten en gezelligheid zijn minstens even belangrijk.

RijnGouweLokaal is dus alleen voor gratis parkeren voor de bewoners in het centrum van Alphen aan den Rijn. Iedereen die verder een bezoek aan het centrum brengt, betaal gewoon parkeergeld. En als de winkeliers dat niet willen, dan zullen ze zelf door acties (bij bepaalde aankopen teruggave van parkeergeld) zelf voor een oplossing moeten zorgen.

En dan het aftreden van wethouder Hoekstra, de macht van de VOA en hoe nu verder.

Binnen de collegepartijen zou al een aantal weken een voorstel circuleren over gratis parkeren. Het zou volgens diverse partijen nog niet voldragen zijn. De oppositiepartijen kennen dit voorstel niet. Het heeft in ieder geval geleid tot het aftreden van wethouder Hoekstra. Een wethouder die veel onder vuur heeft gelegen over diverse onderwerpen en ook via de social media vaak de gebeten hond was.

RijnGouweLokaal was het vaak niet met hem eens (onzinnige Maximabrug) maar waardeerden wel het feit dat hij na heftige discussies over de afvalpas tot behoorlijke aanpassingen is gekomen. Uit de discussie in de gemeenteraad bleek ook dat bij de discussie over het gratis parkeren de VOA een grote rol speelde. In de achterkamertjes lijkt er veel met de VOA te zijn besproken.

Ik heb nog nooit zo vaak de woorden “VOA” gehoord als in deze discussie. Eigenlijk had ik het gevoel dat het college ook wel gratis wil parkeren, maar dat men de mensen vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen geen hogere lasten in het vooruitzicht wil stellen.

Het was een vervelend potje “zwarte pieten” met alleen maar verliezers.

De VVD is opgestapt, D’66 is een raadslid kwijt, het CDA is een raadslid kwijt, dus van de ruimte meerderheid van 25 zetels is er nu sprake van een minderheid van 18 zetels. Toch wil RijnGouweLokaal geen nieuwe wethouder en/of nieuwe collegepartijen. Het is nog 7 maanden tot de volgende verkiezingen en de nog overige collegeleden moeten de portefeuille maar verdelen. Verder zullen de overblijvende collegepartijen goed moeten nadenken over de voorstellen die nog behandeld moeten worden. Dus geen dichtgetimmerde voorstellen zonder enige ruimte voor verandering, maar zoeken naar een meerderheid op basis van de inhoud. RijnGouweLokaal heeft niet op voorhand gedoogsteun toegezegd, maar zal kritisch kijken naar de inhoud. Wel is het natuurlijk leuk dat zelfs 1 of 2 zetels de komende maanden het verschil kan maken. We hebben er zin in!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *