Dat vindt RijnGouweLokaal!

ANK DE GROOT-SLAGTER, Fractievoorzitter RijnGouwelokaal

ANK DE GROOT-SLAGTER, Fractievoorzitter RGL

GEDOOGSTEUN

Vrijdagmorgen jl. ging al vroeg de telefoon.  De fractievoorzitter van het CDA wilde mij iets meedelen voordat er een persbericht uitging. Op zich is dat uiteraard netjes.  Ze deelde mee dat er met  GroenLinks en SGP overeenstemming was bereikt over steun voor de komende 7 maanden. Stabiliteit van het bestuur was immers belangrijk.

Vervolgens kregen wij per mail de persverklaring toegestuurd.

Het is natuurlijk van de zotte om te stellen dat zonder gedoogsteun van GroenLinks en SGP er geen sprake zou zijn van een stabiel bestuur. Alsof de oppositie er alleen zit om alles tegen te houden. Eigenlijk is dat ronduit beledigend voor al die raadsleden in de oppositie die gewoon hun werk doen.  Alsof wij er zitten om de boel te saboteren. Wat de oppositie wel doet, is kritisch naar voorstellen kijken en ons niet monddood laten maken. Door zich nu te verzekeren van gedoogsteun kan de coalitie gewoon doorgaan met dichtgetimmerde voorstellen en zaken in de wandelgangen of achterkamertjes regelen. Ik wees er bij het parkeerbeleid al op dat ik nog nooit de naam VOA zo vaak had gehoord! Dat de SGP de coalitie wil gedogen, dan snap ik nog wel.  Deze partij zit vaak dicht tegen de coalitie aan. Dat GroenLinks de coalitie gaat gedogen, snap ik niet. Nog tijdens de laatste vergadering werd aangegeven hoe slecht de VVD het allemaal gedaan had, daarbij uit het oog verliezend dat het niet alleen de VVD was die alle besluiten heeft genomen, maar het hele college. En dan nu gaan gedogen. Het is jammer dat de oppositie op deze manier weer monddood wordt gemaakt terwijl er nu een stevige vuist gemaakt had kunnen worden en we zaken wellicht hadden kunnen veranderen.  Het pluche is voor sommige partijen waarschijnlijk erg belangrijk, ook al wordt er dan nog geen wethouder geleverd. Hoe kun je eer dan drie jaar oppositie voeren en dan ineens gaan gedogen.  Ja, er wordt een voorbehoud gemaakt als het om de infrastructuur gaat, en misschien krijgen ze er iets ander voor terug, maar is daarmee dan de kritiek van drie jaar verstomd? Ik snap dat de burger zegt dat het toch allemaal niet meer uitmaakt wat je stemt, want dat het één pot nat is.

Toch zal er altijd een oppositie moeten zijn, dat is nu eenmaal het kenmerk van een democratie. Een luis in de pels die kritisch is en niet gebonden aan collegeafspraken of wat dan ook.

RGL zal de komende 7 maanden – net zoals de afgelopen jaren – de collegevoorstellen op inhoud beoordelen en steunen waar dat past binnen ons programma. Op voorhand gedoogsteun toezeggen zal zeker niet gebeuren maar zelfs onze ene zetel kan bij beslissingen belangrijk zijn.

 

Ank de Groot-Slagter, fractievoorzitter RGL

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *