Conclusie Habeko-debat: RijnGouweLokaal is dé kernenpartij van Alphen!

RijnGouweLokaal Berichten Header

De aula van het Groene Hart Lyceum in Hazerswoude-Dorp was afgelopen donderdagavond politiek strijdtoneel. In verkiezingstijd worden dorpskernen wél serieus genomen; weinig verrassend dus dat nu wél alle partijen aanwezig waren. Namens RijnGouweLokaal strompelde Jan de Groot op krukken het podium op, na een ongeluk op nota bene zijn verjaardag… Zijn kwetsuur belette Jan niet de handschoen op te pakken, merkte ook de debatleider: “U mankeert in elk geval niets aan uw mond!”

“Het is GroenLinks-wethouder Van Zuylen gelukt ons de straat op te krijgen. Heel knap!”

Het heetste hangijzer? Windturbines! De stemming in de zaal? Harry Körmeling vatte het zeer treffend samen: “Hazerswoude-Rijndijk is de meest gemiddelde dorpskern van Alphen. Toch is het GroenLinks-wethouder Van Zuylen gelukt ons op straat te krijgen. Heel knap!”

Windturbinevuurwerk: RijnGouweLokaal vs. GroenLinks

Windturbines: een beladen thema en daarmee een garantie voor verbaal vuurwerk. Het lukte GroenLinks-lijsttrekker José Huls bepaald niet de handen op elkaar te krijgen in Hazerswoude-Dorp. Haar standpunt dat er wat GroenLinks betreft tóch windturbines in het Veenweidegebied en het Groene Hart moeten komen, leverde een pijnlijke stilte op. 

Jan: “Nou, het enthousiasme is écht te horen, dat valt heel erg tegen dus, voor dit standpunt. Ik ben héél erg duidelijk hartstikke tegen die krengen! Ik vind dat ze thuishoren op de Noordzee. Dus niet in het Veenweidegebied! Sowieso is het slecht voor inwoners en de natuur. En dat gezoef, je zal er maar onder slapen… We praten hier niet over windmolens hè, maar over windturbines… Ter vergelijking: zo’n turbine heeft een lengte van twee derde van de Eiffeltoren! Ik weet niet of u graag 25 Eiffeltorentjes in uw achtertuin wil hebben, maar dat is wel wat GroenLinks in Alphen voor u wil. Wij dus niet en ik denk meerdere partijen met ons.”

Terugkijkend op 4 jaar lang GroenLinks in het college concludeert Jan dat door die partij eigenlijk niets concreet is gepresteerd met betrekking tot verduurzaming. “Het enige dat GroenLinks gepresteerd heeft, is een cadeaubonnetje van 70 euro aan 5.000 inwoners van onze gemeente geven. Om spaarlampjes te kopen. Dus nou ja, als u daar trots op bent, die cadeaubonnetjes van 70 euro in vier jaar tijd…”

Jan toont zich evengoed reëel over duurzame energie: “We hebben allemaal met elkaar een regionale energietransitie afgesproken. Natuurlijk is dat belangrijk. Maar, windmolens en, bijvoorbeeld, kernenergie zijn de laatste middelen die we moeten inzetten om die doelstellingen te halen. We hebben nog zoveel mogelijkheden op het gebied van zonnepanelen… We moeten eerst eens gaan investeren om al die elektriciteit die panelen opleveren, op te vangen. Daarnaast moeten we ook investeren in huizen. En wat mij écht verbaast aan GroenLinks als dé groene partij… Wij hebben in de afgelopen jaren een voorstel ingediend om huizen te isoleren met groene daken. Ik heb GroenLinks eigenlijk niets met groen zien doen. Ik denk bijna aan een verdienmodel…” Logischerwijs was Huls het hiermee oneens, maar een concreet voorbeeld noemen naast de cadeaubonnen? “Je moet eerst heel erg veel voorwerk doen.”

Geen windturbines!

De zaal was duidelijk. Massaal ging rood papier de lucht in: géén windturbines! Jan: “Ik roep al 15 jaar dat ik tegen windmolens ben en iemand van actiegroep TurbulenT staat op onze lijst. Wij nemen uw zorgen écht serieus en blijven dat doen. Het is luisteren en vervolgens iets doen! Wij doen alles met gezond verstand. Laten we dat laatste met z’n allen nou eens een keer gaan gebruiken… En, ik hoop dat we zeker de komende jaren samen een goed participatietraject gaan lopen. Als gemeente moeten we niet blijven drammen, maar we moeten met z’n allen kijken naar draagvlak. Wij zien geen heil in windturbines!”

Los in één keer alle verkeersproblemen in het Groene Hart op!

Verkeerschaos: in Hazerswoude al jaren gebruikelijk. De oplossing? Een tunnel! Jan: “We zijn hier al jaren over aan het praten. Dit is al de tweede periode dat er nog steeds niets gebeurt! We gaan straks een rondweg om de Weidelanden aanleggen. Ons standpunt is gewoon: leg die tunnel aan, leg dat aquaduct bij Boskoop aan en los in één keer alle verkeersproblemen in het Groene Hart op! Dat kost misschien tussen de 80 en 100 miljoen, maar u betaalt uw huis toch ook niet in één keer af? Voor 2,5 miljoen op de begroting kunnen we al deze maatregelen gewoon realiseren. Zeker met medefinanciering vanuit de provincie!”

Buurthuis Het Anker? Van ons mag het morgen weer open!

Waar moeten mensen heen voor een potje bridge of bingo? Buurthuis Het Anker moest sluiten. Terechte vraag, vond ook Jan. “U heeft hartstikke gelijk. In feite is het natuurlijk een hele slechte beslissing geweest om Het Anker te sluiten. In de hele gemeente zijn heel veel welzijnsaccommodaties gesloten. Er is in de afgelopen jaren heel veel bezuinigd. Ik was daar hartstikke op tegen; Het Anker had gewoon open moeten blijven, zeker geografisch gezien. Van mij mag het morgen weer open!”

Gemeente: trek woningbouw vlot!

Leuk, al die plannen van al die partijen. Dus waar gaan die beloofde huizen precies komen? Een moeilijke kwestie, rijp voor wat doortastendheid, vindt ook Jan: “Een belangrijk probleem is die grens van 200 meter van de Lage Waard. Daar moet je dan met elkaar uitkomen. Volgens mij is er nu een gebied aangekocht, bij de oude schaatsbaan, om daar huizen te creëren. Op een aantal andere locaties weet je van te voren al dat mensen fors gaan procederen. Dat maakt het heel moeilijk om daar huizen te bouwen. Alleen, er zullen toch gebieden moeten worden gevonden. Ik denk dat we als gemeente heel goed moeten kijken naar wat er nou allemaal aan de hand is, maar nog veel belangrijker: naar hoe we dit zo snel mogelijk echt vlot kunnen trekken!”

RijnGouweLokaal: dé kernenpartij van Alphen!

Nou, vertel maar Jan, waarom stemmen op RijnGouweLokaal? “Wij zijn dé kernenpartij van Alphen. Wij gaan ons inzetten tegen windturbines, maar vóór een tunnel in Hazerswoude-Dorp en een tweede oeververbinding bij Boskoop. En, vanavond ook weer duidelijk aangegeven, voor het goed regelen van inspraak en participatie. Ik hoop echt dat de verenigingsvoorzitters die hier aanwezig zijn ons weten te vinden, jullie mogen ons altijd mailen. We hebben heel veel kandidaten vanuit de kernen. Ik hoop echt dat we ons als RijnGouweLokaal nog harder voor jullie mogen gaan inzetten dan we in de afgelopen vier jaar al gedaan hebben!”

Misschien ook interessant voor u?

Bart-de-Vreede-Team-RijnGouweLokaal-vierkant

Verkiezingsdebat Rijnwoude

14 februari 2022

Wooncorporatie Habeko organiseert in samenwerking met de dorpsoverleggen van Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Groenendijk en Koudekerk aan den Rijn een verkiezingsdebat.

Lees verder
Lijsttrekkersinterview Studio Alphen gemeenteraadsverkiezingen Alphen aan den Rijn 2022

Lijsttrekkersinterview Studio Alphen gemeenteraadsverkiezingen Alphen aan den Rijn 2022

3 maart 2022
Lees verder
Gert van den Ham D66 Alphen aan den Rijn Lijsttrekkersdebat

D66 Alphen aan den Rijn: “Volgens D66 is jeudgzorg héél erg belangrijk!”

10 maart 2022

Ja, het werd écht gezegd tijdens het lijsttrekkersdebat van afgelopen maandag. De stelling? ‘De gemeente moet meer aan jeugdzorg uitgeven dan ze van het Rijk daarvoor krijgt.’ De keuzes? Eens…

Lees verder