Blogger Harry Slagter nu ook op site van RijnGouweLokaal

De recessie voorbij

harry2HARRY

Als je de berichten mag geloven afgelopen week gaan we de goede kant weer op, in ieder geval volgens de directeur van de Nederlandse bank: Klaas Knot. Weliswaar zonder enige cijfermatige onderbouwing, oreerde hij licht aan het eind van de tunnel te zien in de nabije toekomst voor de economie in ons land. Normaal staan economen er om bekend, dit soort uitspraken te doen aan de hand van hard cijfermateriaal en dan is het nog maar de vraag of je daar enig houvast uit kan halen. Tenslotte is de huidige recessie ook ontstaan onder toeziend oog en vooral goedkeuring, door een heel leger van deze cijferneukertjes.

Gelukkig grijpt de hoogste baas van de centrale bank in Nederland niet naar al dat cijfermateriaal maar is het zijn gevoel dat spreekt. Tenslotte groeit in de landen om ons heen de economie weer mondjesmaat dus zal dat hier ook wel een keer gaan gebeuren. het heeft er alle schijn van dat hij zich voor het karretje van het, voor de economie desastreuze beleid van Rutte en zijn roversbende laat spannen, maar ja voor het miezerige salaris van €406.000 per jaar, mogen we ook niet verwachten dat er op die plek een rationeel iemand zo’n post bekleed en moeten we het doen met een eigentijdse toverkol die een beetje in een glazen bol kijkt.

Het hele verhaal van Knot was nog geen 24 uur oud toen de cijfers van het centraal planbureau naar buiten kwamen en in schril contrast stonden met zijn gevoel. Wat was namelijk het geval, de krimp van de industriële productie houdt aan en alleen in augustus kromp deze al weer met 2,3% ten opzichte van vorig jaar, wat ook al een slechte maand was.

Niet alleen het CPB kwam naar buiten met deze negatieve berichten, het IMF deed dit nog eens dunnetjes over door de groeiverwachtingen van 1,1%, gehanteerd door het huidige kabinet, te verlagen naar 0,3% en daarmee Nederland als slechts presterend jongetje uit de Europese klas weg te zetten.

De boodschap had dan ook moeten zijn dat de wachtrijen voor de voedselbanken gestaag zullen blijven groeien en het aantal personen en gezinnen die in de financiële problemen raken, alsmaar blijft stijgen. Het aantal faillissementen neemt nog steeds schrikbarend toe en daarmee ook het alsmaar groeiende leger van werklozen. Zij die nog werk hebben leven in de angst om dit kwijt te raken en steeds meer kleine ondernemers en zzpers zijn genoodzaakt om de gang naar de sociale dienst te maken voor het verkrijgen van een bijstandsuitkering of krediet om het hoofd boven water te houden. Voor dit laatste betrof de stijging over het laatste jaar maarliefst 10%.

Zo’n op het oog positieve uitspraak van de al eerder genoemde Klaas Knot past natuurlijk wel precies in het straatje van ons rariteitenkabinet, precies in de week dat ze in Den Haag hard op zoek zijn naar steun om ons land verder naar de afgrond te leiden, is zo’n bericht een handvat om te melden; Zie je wel we zijn op de goede weg. Niets is echter minder waar want de enkele positieve punten die gemeld worden zijn allemaal van tijdelijke aard en onderdeel van een golfbeweging die nog steeds naar beneden stroomt. Incidentele meevallers of oplevingen veranderen niets aan het sombere toekomstperspectief zolang er structureels niets veranderd.

Het verhogen van belastingen en bezuinigen op zaken die u en mij direct treffen met als toevoeging dat dit allemaal ONZE eigen schuld is want we hebben met zijn allen te veel uitgegeven de laatste jaren, is de verdediging die ik dagelijks hoor en dat is misschien nog wel de grootste leugen die over onze hoofden wordt uitgestort.

Vanaf 2010 zijn er door 2 kabinetten Rutte ruim €50 miljard bezuinigingen maar vooral belasting verhogingen bedacht die er voor zorgen dat een eventuele opleving, van de economie, in de kiem gesmoord wordt. Erger nog de economische krimp krijgt hier nog een extra zetje naar beneden van want wie haalt het in zijn hoofd om extra geld uit te geven? Als er aan het eind van de maand al iets over blijf natuurlijk!

De oplopende staatschuld is voor het grootste deel te wijten aan de incompetentie van de politiek en niet van de burgers. Om maar een klein voorbeeld te geven, 31% van de opgebouwde staatsschuld sinds het begin van de crisis in 2008, is uitgegeven aan bankensteun en het in stand houden van de euro, naast de nog steeds groeiende stroom van afdrachten naar de Brusselse veelvraat. Dit opgeteld bovenop de kosten die het nog steeds uitdijende ambtenaren apparaat ieder jaar extra met zich meebrengt, zijn grotendeels debet aan de staatschuld.

Mijn grote angst is dat we hier in Alphen een zelfde beeld gaan krijgen in de nabije toekomst. Een plaatselijke overheid, die uit de zelfde coalitie partners bestaat als landelijk, VVD, PvdA en in Alphen aangevuld met de regentenpartij CDA heeft in rap tempo alle reserves van de gemeente verbruikt en kloppen binnenkort bij ons aan. Het prijskaartje van de spilzucht en doorzetting van de megalomane plannen zal toch ergens verhaald moeten worden en wat is er makkelijker om dit te doen, dan bij de burger.

Aan de landelijke lastenverzwaringen kunnen we hier niet veel doen maar tijdens de verkiezingen van 13 november kunnen we wel met zijn allen zorgen dat het hier in Alphen anders moet en anders kan. Aan u de keus!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *