Archief 2011: Aftreden wethouders en toekomst Thorbeckeplein

RijnGouweLokaal Berichten Header

Maart

De toekomst van het Thorbeckeplein en het ronduit onbeschofte gedrag van de machtigste man van Alphen

Enige tijd geleden werd ik door Eveline Verhoeve uitgenodigd om mijn visie te geven op de ontwikkeling van het Thorbeckplein en met name het Nutsgebouw. In een leuk gesprek dat op Alphen Stad TV is uitgezonden en ook via You Tube te bekijken is, kwamen Eveline en ik al pratend tot een schitterende oplossing.  Al eerder heb ik aangegeven dat het Nutsgebouw, een van de weinige echte monumenten die Alphen nog in het centrum heeft staan, moet gaan functioneren als een gebouw waarin voor iedereen wat is. Ik zie daar een soort Alphens museum, een grand café, winkels met maatschappelijke doelstellingen, amateurkunstenaars die daar exposeren, een boekhandel met een leesttafel en ga zo maar door. De panden aan het Thorbeckplein moeten zo mogelijk gerestaureerd worden, het Hage pand moet worden afgebroken met een daar een mooie inham richting de Oude Rijn, bomen en bankjes. In de gerestaureerde pandjes komen leuke winkels met een bijzonder karakter, ateliers, waarin kunstenaars aan het werk zijn zodat het kenmerkende karakter van de Lage Zijde in stand blijft en de Lage Zijde geen kopie van de Hoge Zijde wordt.

Aan het Thorbeckeplein komt verder een publiektrekker en er is woningbouw en wat mij betreft liefst ook voor ouderen, zodat die midden in het centrum bij de winkels, restaurants etc. wonen.

Het Cultuurgebouw komt niet aan het Thorbeckeplein. Op die plaats komt een grote publiekstrekker die de financiering van dit project mogelijk kan maken.  Voor de bibliotheek wordt een andere oplossing gezocht, eventueel volgens de plannen van Nieuw Elan in de Cultuurzone.  Daarnaast wil ik op het plein veel meer activiteiten, zoals meer (antiek, streek, sport)markten, straatartiesten, optredens, festivals en ga zo maar door. Het moet echt graan bruisen op het Thorbeckplein.

Een zelfde soort verhaal hield ik bij Eveline in het discussieprogramma “Op het dorp” op vrijdag jl. Let wel, er is ons gevraagd gewoon aan te geven wat je leuk zou vinden, even afgezien van het feit of het ook haalbaar zou zijn!

Wat er vervolgens gebeurde, was verbijsterend.  Onze machtigste man van Alphen heeft daar op een ronduit onbeschofte manier gereageerd op mijn idee. “Hans en Grietje verhalen” zo noemde hij dit. Volgens zijn twitterberichten zou ik de perceptie van een inwoner van Giethoorn hebben en ik zou ook nog een hoela-hoep veldje willen maken op het Thorbeckplein.

Het staat iedereen vrij een mening ergens over te hebben maar kom dan wel met argumenten! Het argument dat er onderzoeken zouden zijn waaruit zou blijken dat veel mensen hun inkopen al jaren buiten Alphen doen, wordt genoemd en ook het feit dat de gemeente de panden al voor veel geld heeft aangekocht. Alphen Een pleit overigens al vanaf het eerste moment om deze panden zoveel mogelijk te restaureren en heeft al veel vaker aangegeven te kiezen voor een meer kleinschalige oplossing. Dat mensen hun inkopen buiten Alphen doen, kan ook te maken hebben met het feit dat Alphen steeds ongezelliger wordt, maar dat vergeet de heer Vermeer wel erg gemakkelijk.  Toen Jo Schriek van de SP hem om de onderzoeken vroeg, kwam er niet echt een duidelijk antwoord. De heer Vermeer weigerde verder op een behoorlijke manier in discussie te gaan alhoewel hij praktisch dezelfde zaken wil als het gaat om het plein als wij dat willen want ook hij had het over die publiekstrekker die naar Alphen moest komen en over ambachtelijke winkels. Het verschil? Geen idee!

Ik heb de heer Vermeer aangegeven dat hij eens moet leren luisteren maar dat woord kent hij volgens mij niet!. Op twitter begint hij dan ook nog over mijn echtgenoot en over socialisten. Allereerst niets ten kwade van socialisten maar mijn echtgenoot heeft een andere achtergrond. Verder blijkt maar weer eens dat de heer Vermeer op geen enkele manier in Alphen geïnteresseerd is want dan zou hij geweten hebben dat mijn echtgenoot al bijna zijn hele leven bezig is met de geschiedenis van Alphen aan den Rijn en dat het hem erg aan zijn hart gaat dat oude panden verdwijnen. Daarom wilde hij weten wie er in Alphen geboren waren. De geboren Alphenaren voelen dat gemis wellicht meer dan de import Alphenaren. Zij hebben namelijk de afgelopen tientallen jaren al zoveel panden door sloop zien verdwijnen. Veel Alphense bedrijven weten mijn echtgenoot te vinden als het om de geschiedenis van hun bedrijf gaat omdat hij een zeer uitgebreid archief heeft en beschikt over heel veel oude foto’s en ansichtkaarten.  Om mijn echtgenoot nu te beschuldigen met opmerkingen als “eigen volk eerst” is misselijkmakend. En nee mijnheer Vermeer, ik ga geen Giethoorn Een oprichten!

Na afloop gaf de heer Vermeer mij een hand en bood zijn excuses aan. Zijn twitterberichten zijn echter van een later tijdstip, dus zijn excuses waren niet gemeend en dus onoprecht.

Onlangs gaf de heer Vermeer de kleine partijen in Alphen aan den Rijn de schuld van de huidige bestuurscrisis. Toen heb ik aangegeven dat hij misschien de machtigste man maar ook de domste man van Alphen was. Dat zat hem waarschijnlijk vrijdag jl. nog erg dwars. Door zijn onbeschofte gedrag zowel tijdens de bijeenkomst als later op twitter heeft hij dit alleen maar bevestigd.

De heer Vermeer is voorzitter van de VOA en dus het boegbeeld van deze Vereniging.

Het gedrag van de heer Vermeer is in ieder geval een voorzitter van de VOA onwaardig.

Januari

En toen waren er nog maar drie!

Het kan toch niet waar zijn! Dat was mijn eerste reactie op de brief van wethouder Paul Schings. Ook hij gooit de handdoek in de ring en treedt met onmiddellijke ingang af.

Ik begrijp daar helemaal niets van. Volgende week zouden wij in debat gaan over het BING-rapport maar beide wethouders zijn inmiddels opgestapt en onze burgemeester zit voorlopig thuis omdat de wethouders geen vertrouwen meer in hem hadden.

Ik vind de gang van zaken in onze gemeente langzamerhand één groot theaterstuk.

Het is te gek voor woorden dat wethouders weggaan zonder verantwoordelijkheid af te leggen op de plek waar het hoort: in een openbare gemeenteraadsvergadering. Dat geldt voor zowel Hans Groen in ’t Wout als Paul Schings. Ik vind het buitengewoon laf dat zij niet de moed hebben om het debat in het openbaar met ons aan te gaan. Ze ontnemen de raad een debat maar ze ontnemen ook zichzelf de mogelijkheid verantwoording af te leggen.

Overigens, Paul Schings heeft het geld teruggestort en daarmee kwam hij wat mij betreft al een heel stuk in de goede richting. Des te meer betreur ik het dat we niet met hem in debat kunnen. Dat zelfde geldt overigens voor Hans Groen in ’t Wout. Na dertien jaar ga je zo niet weg maar verdedig je jezelf in ieder geval. Daarna  kun je altijd nog een besluit nemen!

En kom niet aan met verhaaltjes over beschadiging van personen, vrouw of dochter of wie dan ook. Wees een vent en loop niet weg voor je verantwoordelijkheid. En ik weet uit ervaring waarover ik het heb! Afgelopen raadsvergadering hoorde ik de fractievoorzitters van CDA en PvdA hun wethouders nog volop verdedigen.  En nu, wat doen ze nu tijdens de komende raadsvergadering als we het BING-rapport gaan behandelen. Nemen zij de verantwoordelijkheid over van hun wethouders?  En wat doet de fractievoorzitter van de VVD? Hij is toch de architect van dit college en dus ook indirect verantwoordelijk voor deze puinhoop. Hij weet ons als oppositiepartijen steeds te vertellen wat hij wel en niet acceptabel vindt. En als het hem niet aanstaat, zorgt hij er wel voor dat de vergadering geschorst wordt. Trekt hij ook zijn consequenties uit deze puinhoop?

Beschamend was ook het verhaal van de wethouders in de gemeenteraadsvergadering van donderdag jl. De heren hadden een soort schoolmeester gemist. Geen enkele zelfreflectie maar alle schuld neerleggen bij de burgemeester. Er zouden al twee jaar problemen zijn geweest. Nooit iets over gehoord maar op de dag dat het BING-rapport werd behandeld, is het vertrouwen opgezegd. Dat noem ik echt toevallig maar niet heus. Wie gelooft er in dit soort sprookjes.. De collegeleden gaven zichzelf donderdagavond een brevet van onvermogen. Op indringende vragen werd onvoldoende of zelfs helemaal niet geantwoord. En dan de fractievoorzitters van de collegepartijen. Ik kreeg bijna tranen in mijn ogen van al die mooie verhalen. Maar ook dat heb ik de afgelopen 8 jaar te vaak gehoord. Ik ben er klaar mee! Iedere vorm van kritiek op welke wethouder of welk beleid ook was en is al jaren uit den boze. Denk maar aan het accommodatiebeleid. Wethouder van Wersch is jarenlang de handen boven het hoofd gehouden terwijl hij fout op fout stapelde. Denk aan de Lage Zijde, waarbij op geen enkele  manier naar de inbreng van de oppositie werd geluisterd. Kijk naar de plannen rond Nieuwe Sloot en de Stationsomgeving en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En dan nu al die mooie woorden over samenwerking en goede verhoudingen???? Ik denk dan nog maar eens even aan de discussie rond de nieuwe raadsgriffier. Het ronduit onbeschofte en intimiderende gedrag tijdens het besloten fractievoorzittersoverleg van Ruud Gebel, René Vrugt en ook Inge Prins ben ik niet vergeten en kan ik ook niet vergeten. Zo ga je niet met mensen om!

Er moet nu snel iets veranderen in Alphen. Er moet bestuurd worden. Grote problemen aan de Lage Zijde, landelijke bezuinigingen, een fusie en ga zo maar door. We gaan van de ene crisis naar de andere crisis en er gebeurt helemaal niets!

En wat ga ikzelf doen aan deze crisis? U kunt op mij rekenen! Ik zal ook de komende jaren werken aan een nieuw integer gemeentebestuur dat zijn verantwoordelijkheid kent, onder leiding van een goede burgemeester. Ik zal mij net zoals de afgelopen jaren bezig houden met de inhoud en de belangen van de Alphense bevolking zo goed mogelijk behartigen. En gelukkig, het gaat goed komen. Want als iedereen naar mijn fractie en mij had geluisterd, hadden we in ieder geval geen problemen aan de Lage Zijde gehad, waren de bewoners van de Nieuwe Sloot tevreden geweest, had het accommodatiebeleid niet zo lang hoeven te duren en veel minder ambtenarentijd en dure externe bureaus gekost, had Max allang zekerheid gehad, had de verkeerssituatie op het Rijnplein eindelijk veilig geweest, had het Ice-event voldoende financiële steun gekregen en misschien wel als allerbelangrijkste, dan hadden de bewoners en bedrijven veel meer inspraak en invloed gehad!

En bewoners van Alphen aan den Rijn, denkt u dus nog eens goed na als u de volgende keer weer gaat stemmen voor de gemeenteraad en neem uw verantwoordelijkheid! Kijk naar lokale zaken en lokale mensen en laat u vooral niet leiden door de landelijke politiek. Vergeet in 2013 niet wie de oorzaak van deze puinhoop is geweest.

Overigens, nog even dit, tijdens het schrijven van dit weblog heeft Ajax gewonnen van Feyenoord en daar ben ik natuurlijk erg blij mee.  Dat zal maandag weer discussie geven in mijn fractie want naast politiek zijn wij ook gek op voetbal en we hebben supporters van Ajax, Feyenoord en PSV in onze fractie en we kunnen elkaar lekker op de kast jagen!

Tot mijn volgende weblog maar weer!

Ank

Geplaatst in

Misschien ook interessant voor u?

Ank de Groot opnieuw lijsttrekker RijnGouweLokaal 1

Vragen RGL rondom miljoenen investering Theater Castellum

18 november 2020

Door: Ank de Groot-Slagter, fractievoorzitter Technische vragen in verband met agendapunt Theater Castellum Wat is de reden dat ondanks eerdere verbouwingen nu pas onderzoek gedaan is naar de brandveiligheid? Welke…

Lees verder
Ronald-van-de-Stouwe-Team-RijnGouweLokaal-vierkant

Alphens kunst- en cultuurdebat 9 maart 2022

14 februari 2022

Kandidaat Ronald van de Stouwe doet dit debat namens RijnGouweLokaal.

Lees verder
Ank de Groot opnieuw lijsttrekker RijnGouweLokaal 1

Het Grote Lijsttrekkersdebat 7 maart 2022

14 februari 2022

Lijsttrekker Ank de Groot-Slagter. Live te volgen op televisie, radio en de website van Studio Alphen.

Lees verder